måndag 21 juli 2008

Nu är det snart över

Jag inleder med att bjuda in till ett litet välkommstpartaj. Vid önskvärt grillväder på fredag kl halv sju är ni alla välkommna till Philips bakgård (skolgatan 34) som erbjuder både bra grill och gott om sittplats. Efter grillning (eller om vädret säger annorlunda) fortsätter vi hem till Schantzgatan för fortsatt socialiserande. Alla är välkommna, men alla behöver också ta med vad som skall inmundigas, både mat och dryck.

Dagarna med Hanna i Beijing var fantastiskt trevliga. Fredag och lördag tillbringade vi dock inte i den brusande storstaden utan snarare i ingenstans. Hanna kombinerade nytta med nöje och gjorde en reportageresa till en by vi kinesiska muren och vi fick följa med.

Fredagen började med att vi vaknade i ett rum som höll dryga 30 grader. Elen hade tagit slut (man betalar i förskott och får pynta mer när huset slocknar) och luftkonditioneringen fungerade således inte. När packningen var packad gav vi oss ut genom dörren och möttes av årets häftigaste regn i Beijing. Närmare dyngsur än torr satte vi oss i en taxi och åkte till busstationen.

Vi var på väg till en by som heter Huanghua. En liten by precis bredvid muren. I fredags gick jag och Sara på en egen tur på muren under tiden som Hanna och hennes kollega WuShan grävde fram ett reportage. Vi (jag och Sara) fick veta att det gick att komma upp på muren via en stege som en av byborna administrerade (läs tar betalt för att använda) på murens västra sida (den mot fienderna och vildarna). När vi gått upp längs muren och ännu inte hittat någon stege bestämde vi oss för att klättra upp till ett fönster på ett av vakttornen. Jag provklättrade lite och bestämde mig för att det var möjligt. Sara tvekade men med lite hjälp och peppning gick det alldeles utmärkt. Jag klättrade efter med två väskor och kamera på ryggen. Det var närmare fyra meter upp till fönstret och jag blev lite stolt och imponerad över att vi båda kom upp med livet i behåll.

Väl uppe på muren vandrade vi norr/öster ut. Närmast byn är muren restaurerad, men en bit bort (längre än de flesta går) är muren i orört skick. Sista biten (som Sara hoppade över) var muren buskbeväxt och inte mycket bredare än stigen jag gick på. Det kändes häftigt att gå och och se på muren där den inte var restaurerad för turismens skull.

På vägen bortåt genade vi förbi en av topparna och gick på en stig mellan murdelarna. På vägen tillbaka följde vi muren vilket bitvis innebar en stigning på cirka 45 grader med en trappa som inte utsatts för någon restaurering. En slitig halvtimme senare pustade vi ut på toppen med en fantastisk utsikt över bergen runt omkring.

När kvällen kom övernattade vi på en gård/restaurang/hotell. Mycket spartanskt och med den hårdaste säng jag någonsin exponerats för.

Lördagen bjöd på reportagesällskap. Vi följde med Hanna och WuShan för att prata med en av gubbarna i byn. Vi fick dessutom en förevisning av en annan mur (byggd samtidigt som den här delen av muren) som användes för att skydda områdets hästgarnison. Muren var en gång lika ståtlig som övriga muren, men många års väder, vind och bybor i behov av byggmaterial och slitit hårt på hästmuren.

Samtalet avslutades med en lunch. Gubben (som är bonde och fortfarande, trots 70 år, odlar valnötter, aprikoser, kastanjer mm) brukade vanligtvis bara "äta" två glas kinesiskt brännvin till lunch (ett glas till frukost och två glas till kvällsmat också). Det gick bra att dricka öl också men då var han tvungen att dricka mer. Vi övriga fick äta lite riktig mat...

Nu är vi tillbaka i Shanghai och har initierat packandet. Det är sjukt mycket grejer som skall med. Vi får hoppas på att flygbolaget inte är så petiga med vikten (vilket tydligen är normalfallet här i kina) för i så fall blir det dyrt...
Vi kommer nog väga in runt 60 kg baggage, vilket är 50% mer än tillåten vikt. Så kan det gå när man tar med sig fulla väskor hit och handlar sig halvdöd när man kommer hit.

_________________
Träningslogg:
Äntligen är träningsloggen tillbaka. Förutom en hårt pass på muren häromdagen (jag sprang faktiskt upp för några av trapporna/lutningarna) klarade jag av ett kortare löppass igår kväll. Temperaturen hade krupit neråt 25 grader så det var riktigt skönt ute. Kroppen behövde inte alls jobba lika hårt med att hålla temperaturen nere. Jag sprang 6 km på 32:57 i 6min/km tempo de första kilometrarna och ökade sedan konstant tills jag sprang det sista varvet på 1:37 (drygt 4 min/km) Det kändes oväntat lättsprunget och jag ser fram emot ett sista löppass här i Shanghai senare i eftermiddag.
--------
Dagens invägning: 84,0 kg. Tro det eller ej, de senaste veckornas avsaknad av träning och svullande i mat har inte satt sina spår på vikten. Det här var den sista invägningen (imorgon bitti blir det en utvägning) och om jag klarar av att hålla vikten tills imorgon har jag klarat av mitt mål.
--------

Idag väntar ytterligare lite god mat, en träningsrunda, inköp av badmintonracket (om det är rätt pris), slutlig packning, sista massagen och sen sänggång (för att börja vänja sig vid den gamla vanliga tiden).

Beo: Grillparty skall icke äventyras och chauffören är nog något återhållsam efter det senaste debacklet med mannen i blått.

Stina H: Jobbar du i Öret eller? I så fall finns det ju massor med möjligheter att ses. Biljetterna är köpta och betalda så vi överväger inget annat än det planerade flyget. Börjar du bli tjock?

Kiwi: Den österländska mystiken uteblir tyvärr. Trots idoga försök så har jag inte lyckats finna någonstans att inhandla den mystik du är ute efter. Inte heller någon mugghållare har inhandlats, trots intensiva försök.

Johan: Jag ber om ursäkt för räknefelet med inläggen. I min meny har jag av misstag räknat med några utkast (som har kommit till på grund av sviktande internetuppkoppling) . Det skall givetvis vara så att detta är mitt 99:e inlägg (eftersom ni skrev det första). Födelsedagsfika attenderas gärna. Vi kanske kan ha ett gemensamt... (jag har ju inte heller blivit firad)
Jag väljer att inte ytterligare kommentera mitt tillkortakommande vad det gäller räkenskaperna.

2 kommentarer:

Beo sa...

Nu är det kanske osäkert om ni hinner titta in på bloggen innan ni reser hemåt, men oavsett vilket så är ni välkomna hem. Ni kommer lagom till den soliga delen av sommaren som är utlovad fr.o.m. tisdag 22/7.
Jag hoppas ni har bilder från muren inofficiella delar och utsikten och allt annat också.

Anonym sa...

Hej!
Jag afttar inte, planka ni upp på muren? Kul!

Nej, tjock är nog att ta i, men lite put är det. Jag hoppas att vi ses på fredag, jobbar med oscar i örebro till kvart i nio på fedag, dyker upp efter det.

Kram