torsdag 17 juli 2008

Rapport från Beijing

Utcheckning från Nordica och flygresa till Bejing gick utmärkt. Värre blev det däremot när vi hoppade in i taxin vi blev tilldelade vid flygplatsen. Inte nog med att han hade en sunkigare bil som saknade luftkonditionering, han verkade inte hitta särskillt bra i Beijing heller. En egenskap jag prioriterar ganska högt för just taxichaufförer i Beijing. Trots en adresslapp till ett hotell i närheten av Hanna och Michel och ett telefonsamtal med Hanna lyckades vi inte komma rätt förens efter ett andra samtal och att vi lämnade taxin när jag kände igen mig och kunde gå sista biten.

När inkvarteringen var klar inväntade vi en av Hannas nyfunna vänner och journalistkollegor Tilde innan vi drog iväg för att inmundiga gårdagens kvällsmål. Vi tog en taxi till HouHai-området (Hai betyder sjö och i områdets mitt ligger ett litet sjösystem) som ligger väster/norr om förbjudna staden och erbjuder ett stort antal restauranger och barer. Vi landade på en restaurang som serverade Yunnanmat (eventuellt för att Hanna skulle kunna försäkra sig om att vi hade ätit alla nödvändiga delikatesser från Yunnan/Kunming).

När den strålande goda maten ( med undantag för en tofurätt som enligt mig hade alltför mycket koriander i sig) var uppäten vandrade vi vidare runt sjöarna och bestämde efter en kort överläggning att hyra en båt. Vi hyrden en liten elmotordriven plastbåt med trötta batterier. Båten gick långsamt, men gav inte heller utlopp för några överraskningar. Det var skönt att komma ut på vattnet efter att ha suktat efter vatten i tre månader (tyvärr är vattnet inte lika trevligt som i Sverige och innehåller dessutom varken gädda, gös eller abborre).

När båtturen var aklarad rundade vi av dagen med en taxiresa och gick till sängs.

Jag hade turen att vakna (medan Sara fortfarande sov som en liten gris) medan Hanna var hemma och blev bjuden på en espressobryggare full med gott kaffe.
När Sara vaknade till var Hanna på språng till kontoret vi (jag och Sara alltså) planerade dagens aktiviteter. Först på listan stog ett mål morgonmat, tätt följt av ett besök i den förbjudna staden. Frukosten inmundigades på grandma's kitchen som är en restaurang i amerikanskt snitt. Med nyfyllda magar begav vi oss mot den förbjudna staden. Tillsammans med ett större antal (mestadels kinesiska) turister vandrade vi runt innanför murarna tills vi tröttnade på Ming och Qing dynastier, deras kläder, vapen, konkubiner och fritidssysselsättningar. Förbjudna staden räknade vi som ett av två måstebesök här i Beijing och besöket var avklarat vid tvåkrokarna.

När förbjudna staden var avklarad gick vi ut på norra sidan och vandrade upp till ett budhisttempel på en kulle strax norr om förbjudna staden. Där uppifrån hade vi en bra utsikt och överblick över föbjudna staden

När lunchen (något sent) var avklarad (på samma ställe som frukosten eftersom vi inte passerade en enda annan restaurang på vägen hem från budhisttemplet) mellanlandade vi "hemma" för att vila en kort stund samt hänga tvätten som tvättades under förmiddagen.

Med tvätten hängd och vilan vilad drog vi vidare till en skräddare för uppsömnad av ytterligare några skjortor (lika bra att passa på medan chansen finns). I samma hus (på de övriga fem våningarna) fanns det goda möjligheter till lite mera copy shopping. Själv är jag numer en lycklig ägare till en "Haglöfs" jacka, medan Sara gick loss på märkesväskorna. Det blir nog till att köpa en till väska för att ta sig hem...

Imorgon väntar ett besök vid muren. Hanna ska göra ett reportage så vi skall åka längre bort än de "vanliga" turisterna och troligtvis sova över hos någon gästvänlig bondgård. Mer rapporter om detta följer.

Dagens födelsedagsgrattis går till Johan: Hurra, hurra, hurra, hurra!

Beo: Fisken (inte den bruna alltså) var inte så dum. Det tycker jag definitiv att du skall prova på om du får chansen. Just Kanadensiska kollegorna brukar sällan hålla någon högre nivå. Håll dig till de brittiska öarna så kommer livet vara mycket trevligare att leva.

Philip: Landning vid 19:00 stämmer bra. Tro dock inte att bagaget skall komma bort på vägen hemåt också men jag har förståelse för om taxi Holst numer inte går lika fort som tidigare...

Peter: Kul att ha dig med på banan igen! Balansen är inte mer än teoretisk just på grund av kommunikationsproblem och andra kaosartade omständigheter. Däremot så tror jag att det finns ännu större förbättringspotential om de bara rycker sig själva i kragen en aning.
Vad danskarna beträffar så har de flera saker att vara stolta över, men visst hade de gärna varit Svenskar...
Återigen, ha en trevlig helg (och avslutning på arbetsveckan) tillsammans med Marie!

5 kommentarer:

Beo sa...

Ett spännande, men lite riskfyllt, tips till tisdagens taxiförare kan vara att försöka slå det rekord som en viss hr. R. Palmér innehar sedan mycket länge. Han blev radaruppmätt och bötfälld av alla tre länstrafikgrupper som på den tiden fanns mellan Örebro och Stockholm, på en och samma resa. Fast vid närmare eftertanke så kan man kanske be om att rekordförsöket får anstå till någon lämplig affärsresa så inte kvällens grillparty äventyras.

Anonym sa...

Hej syster och svåger!
Jag håller på att läsa en väldigt bra bok, där en av huvudpersonerna är en kinesik människosmugglare. Om ni skulle tänka tanken att det där med att flyga hem skulle vara för dyrt och ni hellre skulle ta plats i ett lastutrymme på en båt, så tänk om!

Idag har vi varit hos barnmorskan, lyssnat på lill-paltens hjärtljud - väldigt häftigt! Barnmorskan tyckte att allt var bra, ljuden och storleken på livmodern. Det känns ju bra.

Saknar er båda, tyvär jobbar jag på tisdagkväll och kommer inte närvara vid välkomstcermonin.

Puss stinkan

Unknown sa...

Tjena,

Kina för en del, Skåne för andra...själv sitter jag i Småland. Ett tag sedan jag kommenterade nu och mycket hinner hända. På båda fronter. (Jag har nu hunnit uppdtera mig på dina inlägg, men vissa bitar inte mer än snabbgenomlästa, vilket också kan betyda att de inte är helt genomlästa, men att en överblick skapats...). Tyvärr är storfångsten av fisk en av de saker som inte hänt. Börjar närma sig hemkomst nu enligt vad jag förstår. Ska bli gott att ses!!! Hoppas även att du för med dig lite österländsk mystik som får djupvattnens monster att blidkas...


A, C & A

Nybyggarna sa...

Tjena,

Tackar för gratulationerna så här lite i efterhand, då vi har varit på resa där inte internet var uppfunnet.
Nu är vi iaf hemma igen efter en lång helg i Malmö och några dagar på västkusten.

Kommer du hem på tisdag? tråkigt i så fall, eftersom det betyder att vi går om varandra då vi åker norr över på onsdag och fram till helgen. Får väl försöka träffas veckan efter då. Kanske kan det även bjudas på ett födelsedagsfika i den veckan, återkommer ang. detta.

/J

Nybyggarna sa...

Hur räknar du till hundra? Enligt högerframen är nästa inlägg det 99:onde ju, för jag antar att du inte räknar vårt första inlägg.

Räknar du på samma sätt när du kollar på fiskevågen och för protokoll i hjärter?