lördag 5 april 2008

Regnig lördag...

Efter en god natts sömn gick jag upp klockan åtta för att försöka vrida min inre klocka något närmare den som alla kineser tittar på. Jag möttes av ett disigt och småregnigt shanghai på andra sidan fönstret. Svinkallt i lägenheten eftersom den hittills har varit kallblodig, dvs följer yttertemperaturen med viss fördröjning om än något varmare. Tio grader ute blir ca 15 grader inne. Jag fixade frukost och började läsa i min på Arlanda inköpta LP (Lonely Planet China). Jag planerade att turista lite under dagen eftersom inget annat är på dagordningen. En tur på Nanjing road och kanske en sväng in på Shanghai museum som tydligen skall vara något alldeles extra. Efter kaffe och tandborstning tittade jag ut genom fönstret och såg en något för kraftig regnskur för att riktigt uppskatta en promenad till metron. jag valde att stanna inne tills det blev bättre. Jag la mig på sängen för att fortsätta läsningen i LP. Trött eftersom jag gått upp redan klockan två på natten (min tid) slumrade jag in och vaknade vid ettsnåret (kinesisk tid). Vädret något bättre, men fortfarande inget vidare, 12-15 grader och regn i luften. Min första dag som heltidsturist får vänta. Däremot har min tid i lägenheten fått mig att försöka få igång airotempern som finns i rummet. Eftersom fjärrkontrollen bara är på kinesiska var det bara att prova sig fram. Fjärrkontrollen lös upp precis som första gången jag pillade på den men själva värmealstrande maskinen på väggen var fortsatt livlös. Den här gången var jag mer enträgen än förrut och efter en stunds pillande står det 30 på fjärrkontrollen och aggregatet på väggen blåser ut härlig varm luft.

En annan spännande företeelse som jag sällan har sett i västerland är lamporna i duschen I taket sitter förutom en "vanlig" lampa även fyra stycken 245 Watts värmelampor som gör det härligt varmt och skönt. Inget särskilt lämpligt ur engergisparande synvinkel, men väldigt skönt när det i övrigt har varit 15 grader i lägenheten.

Affären jag har handlat i har erbjudit mycket spännande matvaror så jag har ännu inte provat på det kinesiska köket. Kvarteren runtomkring där jag bor verkar inte erbjuda särskilt mycket möjligheter att äta förutom en vagn vid metrostationen som serverar allehanda köttbitar uppträdda på spett och sedan stekta. Beroende på vad som steks luktar det allt mellan dödligt och ganska gott, blir nog till att prova nästa gång jag går förbi.

Nu börjar det bli hög tid för lunch. Eftersom jag åt ris igår blir det nudlar idag. Ombyte förnöjer som vi alla vet!

// Magnus i Kina

Inga kommentarer: